У Франківську відкриють мурал «Янгол-Охоронець Франківська»

У Франківську відкриють мурал «Янгол-Охоронець Франківська»

На муралі зображені шеврони бригад, у яких служили випускники Ліцею №1, хто загинули на війні. 

 
Також зображені шеврони тих бригад, де зараз служать випускники та працівники з Ліцею №1. Шеврони будуть додаватися поступово, у міру отримання нової інформації про цих людей. 
 
Малюнок «Янгол-Охоронець Франківська» створив відомий український художник-волонтер Нікіта Тітов спеціально до благодійного волонтерського  аукціону графічних творів Нікіти, який проводився в рамках виставкового арт-проєкту «БОГ МІЖ НАМИ! ПЕРЕМОЖЕМО РАЗОМ!».
 
Відкриття відбудеться в рамках 15-річчя проєкту «Врятуймо скарби разом!».
 
30 серпня о 13.00 на стіні ліцею № 1 (вул. Довга, 37) відбудеться відкриття муралу «Янгол-Охоронець Франківська», пише Галицький кореспондент. 
 
Мурал покликаний створити атмосферу радості своїми яскравими кольорами та сюжетом, додати надії та впевненості, стати символом цього часу, заспокоїти. Вплив може бути різним, залежно від емоційного стану глядача, але матиме позитивний ефект.
 
Автори мистецької ідеї: Валерій Твердохліб, Ярема Стецик, Нікіта Тітов.
 
Композиція і виконання: Ярема Стецик, Валерій Твердохліб, «Особливі інтерʼєри» — Йоханий Бабай.
 
Технічна підтримка: Володимир Інкін, Євген Туранський
 
Проєкт реалізовано за кошти меценатів фестивалю Христового міста «Вгору серця». 
 
«Янгол-Охоронець Івано-Франківська — це Янгол із крилами у вигляді будівлі Катедри, який може стати впізнаваним символом, важливим для багатьох франківчан, особливо парафіян УГКЦ. Меч, як символ готовності боротися зі злом, може закликати до боротьби, але відчути цей заклик можуть тільки дуже серйозно налаштовані на неї люди. Люди більш пасивні можуть перекласти відповідальність у площину містичного мислення, на образ Янгола-Охоронця, який захистить дітей під час занять. Поясненню цього символу та його значення можна присвячувати шкільні уроки», – каже Нікіта Тітов.
 
«Стати на Шлях Святих — стати у військо для порятунку життя людей —  довелось і нашим франківським близьким, рідним, друзям, сусідам, однокласникам… Всі—  наші, і ми — з ними.  Нікіта зробив сильний франківський малюнок. Хотілось його «підсвітити». Дякую йому за це! І всім причетним. Кожен шеврон, який ми домальовуємо, це як додаткове ангельське крило до нашого Янгола-Охоронця Франківська. Дуже найдорожчі крила. Шеврони-крила зображенні з бригад військових з ліцею №1. Дякую!» – додає Ярема Стецик.
 
«Ідея патріотичних муралів не є новою. У нашому місті є достатньо творів на цю тему, але якісних, мистецьких і глибоких рішень, не так багато. Братись за такі монументальні об’єкти є надзвичайно відповідальним рішенням. Для всіх авторів є великою честю торкатися і малювати ці Святі Шеврони, які омиті кров’ю і потом наших Героїв- захисників!” – говорить Валерій Твердохліб. 
Цей мурал — це розмови «Про Любов!!!», яку започаткував  Ярема Стецик у своїх  діалогах з громадою Франківська у музейних просторах «Врятуймо скарби разом!» цього року.  
 
вгору