Туреччина таємно заборонила експорт товарів військового призначення до РФ

Туреччина таємно заборонила експорт товарів військового призначення до РФ

Туреччина таємно заборонила експорт до Росії американської військової техніки після тиску з боку США, пише британське видання Finansial Times з посиланням на власні джерела.

Співрозмовники видання розповіли, що нещодавно Анкара внесла зміни до своєї митної системи, щоб заблокувати експорт понад чотирьох десятків категорій товарів американського походження, які РФ могла використовувати у війні проти України

Зазначається, що тепер електронна митна система Туреччини не дозволяє експортувати мікрочипи, системи дистанційного керування та інші товари зі списку «пріоритетних», які спільно склали США, Велика Британія, ЄС і Японія. Зокрема це електроніка, яку РФ використовує в ракетах та безпілотниках.

Видання також зазначає, що турецькі банки різко скоротили свій бізнес з російськими контрагентами в цьому році після того, як США ухвалили санкції проти кредиторів, які обробляють російські транзакції.

Турецький експорт військових товарів різко зріс після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Він збільшився приблизно з 3-ох мільйонів доларів на місяць до 38-ми мільйонів доларів у грудні 2022 року, пише FT із посиланням на уряд Туреччини.

У квітні видання Bloomberg писало, що після запровадження санкцій проти турецьких компаній за торгівлю з Росією обсяг турецько-російського товарообігу різко скоротився. За попередніми даними міністерства торгівлі Туреччини, у першому кварталі цього року турецький експорт до Росії знизився на 33,7% порівняно з минулим. Особливо скоротився експорт верстатів, електромоторів та насосів.

вгору