На Прикарпатті медбрат з Австралії навчав медиків особливих прийомів реабілітації

На Прикарпатті медбрат з Австралії навчав медиків особливих прийомів реабілітації

Упродовж минулого тижня на базі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні для медичних сестер та медбратів області відбувся тренінг, на якому вони вивчали особливі підходи у реабілітаційній практиці.

Власним досвідом ділився Ендрю Скенлон, медичний брат з Австралії, який працює з пацієнтами з ураженнями спинного мозку, а також викладає в університетах Англії та США, повідомляють у медзакладі.

Сьогодні медсестра чи медбрат не виконують другорядну роль, як було прийнято вважати в радянські часи. Вони працюють на рівні з лікарями, виконують призначення, контролюють стан хворих, проводять найбільше часу з пацієнтами.

«Медсестра знає більше про пацієнта, ніж інший медичний персонал навколо, – пояснюють медики. – Плюс вона здійснює догляд за пацієнтом, і це надзвичайно інтимна річ, адже пацієнт не кожного підпустить до себе. Тому до кожного потрібно знайти індивідуальний підхід». А ще медична сестра є провідником пацієнта не тільки в стаціонарі: вона має спільно із лікарем навчити його та родичів догляду за межами лікарні.

Учасники тренігу відзначили також медсестринські обходи, коли медсестра розказує іншим про особливості свого пацієнта, а пацієнт ділиться тим, які ліки і чому він приймає. Це все теж робота медичної сестри, брата: не просто дати таблетки чи зробити уколи, а пояснити, як це може вплинути на пацієнта, для чого він це робить.

«Медсестринський обхід – це для мене було новим, – каже медик Ольга Вінтоняк. – І ми це точно будемо впроваджувати».

  •  

Довідково: Ендрю Скенлон має понад 30 років медсестринської практики, зокрема у нейронауках. Є консультантом ВООЗ, доктором медсестер у Колумбійському університеті (Нью- Йорк, США), викладає в Школі медсестер та акушерства Університету Ла-Троб.

вгору