Депутати пропонують мобілізувати осіб позбавлених волі

Депутати пропонують мобілізувати осіб позбавлених волі

13 березня народні депутати зі «Слуги народу», «Голосу» та групи «Відновлення України» зареєстрували у Верховній Раді проєкт закону щодо умовно-дострокового звільнення засуджених від відбування покарання для проходження військової служби.

Сам текст підготувало Міністерство юстиції України.

Умовно-дострокове звільнення за умови укладання контракту. Але не для всіх

Ідея залучити засуджених до військової служби не нова. Законопроєкт про порядок мобілізації, який парламент ухвалив у першому читанні, містить норму про те, що засуджені громадяни з умовним терміном можуть піти на військову службу за власним бажанням, повідомляє LB.

Поки безпековий комітет Верховної Ради розглядає понад чотири тисячі правок до мобілізаційного проєкту, у парламенті зареєстрували інший, що деталізує, як залучати таких осіб до ЗСУ.

По-перше, автори пропонують внести зміни до ст. 81 Кримінального кодексу, щоб під час мобілізації та воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі, можна було застосовувати умовно-дострокове звільнення, аби вони проходили військову службу за контрактом. Але крім засуджених за вчинення злочинів проти основ національної безпеки.

По-друге, рішення про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може ухвалити суд, якщо засуджений побажав проходити службу та відповідає вимогам.

По-третє, якщо така особа ухилятиметься від проходження військової служби, її позбавлятимуть волі на строк від 5 до 8 років.

Як це має відбуватися?

Після того, як засуджений захотів підписати контракт, суд ухвалює рішення про умовно-дострокове звільнення. Воно надходить до відповідного територіального центру комплектування. Далі Національна гвардія має доставити особу до ТЦК укласти контракт і відправити у військову частину.

Засуджені можуть укладати контракти на посади рядового, сержантського, старшинського, а також офіцерського складу — відповідно до військового звання, за яким перебувають на військовому обліку. Строк служби — до закінчення особливого періоду.

Адміністративний нагляд за такими особами здійснюватиме командир військової частини, також їх братимуть на окремий облік у спецпідрозділі ВЧ.

Важливо, що служитимуть вони виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах (спеціалізованих військових частинах). Для них передбачать щорічну основну відпустку, а також відпустку за сімейними обставинами.

Звільняти їх з військової служби пропонують у таких випадках:

  • у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров’я придатні до військової служби або під час дії воєнного стану визнані ВЛУ непридатними за станом здоров’я до військової служби з переоглядом через 6–12 місяців;
  • у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі або визнані ВЛК непридатними за станом здоров’я з виключенням з військового обліку.

Контракт таких осіб припиняють (розривають) на таких підставах:

  • за станом здоров’я — на підставі висновку ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6–12 місяців;
  • у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким покарано позбавленням або обмеженням волі;
  • у зв’язку із закінченням особливого періоду або оголошенням рішення про демобілізацію.

 

 
вгору